15 mei 2023 3 min. leestijd

Is zoete aardappel friet gezonder dan gewone friet?

Wie kan er nou weerstand bieden aan een bord dampende, knapperige frietjes? Of je nu een fervente snackbarbezoeker bent of gewoon thuis geniet van een lekkere frietmaaltijd, friet is een absolute favoriet. Maar terwijl we smullen van deze heerlijke aardappelstaafjes, houden velen van ons zich ook bezig met de vraag: “Hoe zit het met de gezondheidswaarde van mijn friet?” Daarom gaan we vandaag het antwoord zoeken op de vraag: “Is zoete aardappel friet gezonder dan gewone friet?”

Zoete aardappel versus gewone aardappel: wat zit erin?

Het is belangrijk om eerst te kijken naar wat beide soorten aardappelen in hun natuurlijke staat te bieden hebben, voordat we ze in frietjes veranderen.

Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine A, vitamine C, vezels en kalium. Bovendien hebben ze een lagere glycemische index (GI) dan gewone aardappelen, wat betekent dat ze langzamer worden verteerd en minder snel een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Gewone aardappelen, aan de andere kant, zijn een goede bron van vitamine C, vitamine B6, kalium en vezels. Ze hebben echter een hogere glycemische index, wat betekent dat ze sneller worden verteerd en kunnen leiden tot een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel.

De transformatie naar friet

Zodra we deze aardappelen in frietjes veranderen, verandert hun voedingswaarde aanzienlijk. Het bereidingsproces, met name het frituren, voegt een aanzienlijke hoeveelheid vet en calorieën toe aan zowel zoete aardappel friet als gewone friet.

Het maakt dus eigenlijk niet uit of je kiest voor zoete aardappel friet of gewone friet als het gaat om vet- en calorietelling, aangezien beide een vergelijkbaar niveau hebben na het frituren. Het verschil zit hem voornamelijk in de micronutriënten die ze bieden. Zoete aardappel friet behoudt een hogere vitamine A-inhoud, terwijl gewone friet nog steeds een goede bron van vitamine C en B6 blijft.

Gezondere bereidingsmethoden

Als je je frietjes gezonder wilt maken, dan draait het allemaal om de bereidingsmethode. Frituren in olie is misschien wel de lekkerste manier, maar het is zeker niet de gezondste. Alternatieven zoals oven bakken of het gebruik van een airfryer kunnen de hoeveelheid vet en calorieën aanzienlijk verminderen, ongeacht of je kiest voor zoete aardappel friet of gewone friet.

Conclusie: Is zoete aardappel friet gezonder?

Conclusie: Is zoete aardappel friet gezonder?
Dus, is zoete aardappel friet echt gezonder dan gewone friet? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Beide hebben hun eigen voordelen. Zoete aardappel friet heeft een lager GI-gehalte en een hogere vitamine A-inhoud, terwijl gewone friet nog steeds een goede bron van vitamines C en B6 is.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de bereidingswijze een aanzienlijke invloed heeft op de gezondheidswaarde van je friet. Frituren, ongeacht het type aardappel, voegt veel vet en calorieën toe. Als je op zoek bent naar een gezondere optie, probeer dan je frietjes te bakken in de oven of te bereiden in een airfryer.

Uiteindelijk komt het erop neer dat zowel zoete aardappel friet als gewone friet in matiging kunnen worden genoten als onderdeel van een evenwichtige voeding. Er is geen ‘winnaar’ in deze vergelijking – beide soorten friet hebben hun eigen unieke voordelen en kunnen een heerlijke traktatie zijn als ze op de juiste manier worden bereid.